jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Resepi dan cara membuat roti john meleleh

Tetiba teringat kenangan masa kat kolej dulu, ada masa pergi bazaar sebab nak beli roti john, masa berpuasa kat rumah sewa tak dak laa kempunan sangat mungkin tak dak yang menjual setanding roti john abang kat kolej tu kot.. serius sedap sangat sampai sanggup beli untuk sahur esok pagi.

Resepi dan cara membuat roti john meleleh
Sumber gambar: husnazahidi.blogspot.com

Ok sambung kisah resepi dan cara membuat roti john meleleh, ingat nak merempit pergi beli kat kedai depan taman tu je roti john pastu mama husna tak bagi.. dya suruh husna buat sendiri je lagipon bahan-bahan semua dah ada.. nak makan plak ramai mesti tak cukup kalau beli satu atau dua.. husna ni malasnya lahaii -..- tapi sebab nak makan ku gagahkan jua.. pesan kat abah sebelum balik kerja singgah kedai beli roti sosej dan mayonis.. jumaat malam sabtu siap belasah buat untuk family hehe.

Sabtu petang buatkan lagi roti john untuk adik-adik bawak bekal nak balik asrama, sorang satu pakat angkut, sampai meleleh-leleh diorang kerjakan.. lepas tu kasi ke anak jiran yang nak balik asrama jugak.

Peringatan!! husna buat adunan inti ni waktu buat kat adik-adik husna so husna decide nak buat terus untuk balance 8 biji roti john, then adunan tu simpan dalam freezer, kalau nak buat lagi just keluarkan dan panaskan kuali leper.. so kalau nak buat sikit pepandai adjust taw.. adunan ni memang cukup untuk 8 biji roti, husna letak inti pon tak kedekut ye.. daging jelas terasa..:)

Ok lah jom kita layan resepi dan cara membuat roti john meleleh. Bahan-bahannya adalah seperti berikut.

  • 8 biji roti sosej
  • 6 biji telur
  • daun bawang daun sup
  • kobis dan timun *hiasan*
  • mayonis dan sos

Bahan-bahan inti:

  • bawang putih bawang merah
  • sepeket kecil rempah kari daging
  • sepeket daging ayam kisar
  • lada sulah

Cara penyediaan bagi resepi dan cara membuat roti john meleleh adalah:

  1. Hiris bawang putih dan tumis, dah garing masukkan rempah kari daging dan biar kering sedikit.. lepas tu masukkan daging ayam kisar yang telah dibasuh, dan bawang merah yang telah dipotong dadu.. Perasakan dengan sedikit garam dan lada sulah.. Masak sehingga daging benar-benar masak..
  2. Pecahkan telur dalam satu bekas, dan masukkan hirisan daun bawang daun sup.. Then masukkan bahan inti tadi ke dalam bekas telur, kacau sebati.. Sekejap je bahan inti kita dah siap..
  3. Panaskan kuali leper, corakkan bahan inti tadi sesuai untuk sebiji roti sosej then tekapkan roti tersebut.. Dah yakin telur tu masak elok, boleh lah diangkat.. sekejap je telur tu nak masak..
  4. Hiaskan dengan kobis dan timun.. Untuk yang suka sayur macam husna jangan lepaskan peluang untuk mampatkan roti john anda.. dan banjirkan dengan sos dan mayonis.. sampai meleleh pon takpaa sebab sendiri bikin sendiri yang nak makan.

Dah siap jangan lupa Bismillah.. Setakat ini dahulu entri berkaitan resepi dan cara membuat roti john meleleh. Semoga dengan coretan resepi dan cara membuat roti john meleleh ini dapat menjadi sumber inspirasi dalam masakan buat akak2 dan abang2 sekalian. So selamat mencuba!


Source and citation:
http://husnazahidi.blogspot.com/2014/07/resepi-roti-john-meleleh.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service