jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC

Memang best kalau dapat makan hari-hari ayam goreng ala KFC ni. Sejak dua menjak wife saya expert buat resepi ayam goreng ala KFC ini, kami sekeluarga tak pergi KFC dah. Selalu beli ayam seekor dan goreng macam resepi kat bawah ni. Memang berbaloi dan meletop gitu. Cubalah...

Resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC
Sumber gambar: http://elvinajane.blogspot.com

Hmm.. Siapa tak kenal makanan KFC? KFC tersenarai antara fast food yang laku di Malaysia. Bak kata iklan kfc, sedapnya mampu membuat si pemakan tertawan sehingga menjilat jari. Its finger lickin good!

Sebelum kita pergi lebih jauh untuk resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC jom kita ketahui latar belakang KFC dahulu. Kfc merupakan resepi rahsia kolonel Harland Sanders. Orang tua di rumah merah tu.. Hoho.. Siapa beliau ? Harland merupakan seorang usahawan yang menjual ayam goreng direstoran beliau yang terletak ditepi jalan, corbin. Menyedari ayam goreng ini mempunyai potensi yang besar dipasaran, beliau mula mengembangkan perniagaan kfc ini secara francais sehinggalah kini. Dan kfc diperkenalkan secara meluas diseluruh dunia melalui francais. Syarikat beliau berkembang terlalu cepat dan maju sehingga Sanders sukar menanganinya. Beliau kemudian menjual syarikatnya kepada kumpulan pelabur John Y. Brown Jr dan Jack C. Massey pada tahun 1964. Image kolonel Sanders sebagai brand kfc masih diguna pakai sehingga kini.

Ok lah jom kita layan resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC. Bahan-bahannya adalah seperti berikut.

Perap untuk sejam:

  • 1 ekor ayam potong
  • 7 ulas bawang putih tumbuk
  • 2 sudu besar serbuk cili (kalau nak lagi pedas boleh tambah 2 sudu lagi)
  • 1 sudu serbuk kari ayam
  • secubit ajinamoto
  • secubit soda bikarbonat
  • garam 2 sudu teh
  • air sedikit nak bagi rempah senang serap

Bahan untuk tepung salut:

  • 2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu serbuk cili (atas citarasa masing-masing)
  • garam secukup rasa
  • secubit soda bikarbonat
  • 1biji telur

Cara penyediaan bagi resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC adalah:

  1. Perap ayam 1 jam dengan bahan-bahan perap tadi.
  2. Selepas itu pukul telur ,golek ayam dalam telur, supaya senang tepung nak lekat pada ayam.
  3. Selepas itu letak tepung dan bahan-bahan lain dalam bekas yang ada penutup goncang-goncang bagi sebati, letak ayam yang dah disalut telur tadi dalam bekas tu,tutup bekas, kemudian goncang bagi tepung salut rata (tidak mengotorkan tangankan?).
  4. Langkah terakhir goreng ayam dalam periuk, biar ayam tenggelam dalam minyak yang panas. Dalam 15 minit in sya Allah ia akan masak.

Dah siap jangan lupa Bismillah.. Setakat ini dahulu entri berkaitan resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC. Semoga dengan coretan resepi dan cara membuat ayam goreng ala KFC ini dapat menjadi sumber inspirasi dalam masakan buat akak2 dan abang2 sekalian. So selamat mencuba!


Source and citation:http://cahayahidupku2569.blogspot.com/2014/09/resepi-ayam-goreng-ala-kfc-rangup-dan.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service