jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Resepi dan cara membuat akok sedap

Kuih akok yang sedap rasanya lemak manis, lembut dan berkedut kedut rupanya. Masih ingat lagi kuih akok yang sedap di jual di pasar Bachok sehinggakan my sister order kuih akok untuk majlis pernikahan beliau. Tapi kini nak cari akok yang benar benar sedap di Bachok atau Jelawat, tak ada lagi. Semuanya dibuat secara short cut, bakar guna oven elektrik jer, bukan lagi dapur kayu dengan sabut kelapa seperti dulu dulu.

Resepi dan cara membuat akok sedap
Sumber gambar: http://www.thanislim.com

Kuih Akok ni memang sedap, tengok dah berapa kali tu, cakap sedap, sedap. Maknanya betul betul sedap lah dan diet pun gerenti hancuish. Anak anak tak berapa gemar kuih tradisional camni, jadi saya lah tukang menghabiskannya. Takut membazir kan.

Ok lah jom kita layan resepi dan cara membuat akok sedap. Bahan-bahannya adalah seperti berikut (untuk 21 biji kuih akok).

  • 5 biji telur
  • 200 ml pati santan
  • 100 ml air
  • 150 gram gula melaka
  • 30 gram tepung gandum
  • 3 helai daun pandan - disiat-siat
  • 2 cubit garam halus

Cara penyediaan bagi resepi dan cara membuat akok sedap adalah:

  1. Masak air bersama gula melaka dan daun pandan hingga mendidih.
  2. Tutupkan api.
  3. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.
  4. Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
  5. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
  6. Dah siap. Bolehlah dihidangkan dengan teh O sebagai hidangan petang bersama keluarga.

Setakat ini dahulu entri berkaitan resepi dan cara membuat akok sedap. Semoga dengan coretan resepi dan cara membuat akok sedap ini dapat menjadi sumber inspirasi dalam masakan buat akak2 dan abang2 sekalian. So selamat mencuba!


Source and citation:http://aziejaya.blogspot.com/2012/05/kuih-akok-berkedut-kedut-yang-sedap.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service