tips dan cara menghilangkan gatal kelemumur di kepala

Flag Counter
jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Tips dan cara menghilangkan gatal kelemumur di kepala

Jom kita lihat tips dan cara menghilangkan gatal kelemumur di kepala supaya kita tidak menderita dengan masalah ini lagi. Kelemumur adalah pengelupasan berlebihan sel-sel kulit mati dari kulit kepala. Kelemumur bukan organisma seperti kutu, tetapi hanya kulit mati yang terkumpul pada kulit kepala. Sel-sel kulit mati dan mengelupas adalah perkara biasa dan normal.

tips dan cara menghilangkan gatal kelemumur di kepala
Mourinho pun gatal kelemumur kulit kepala hehe


Tips berikut boleh dicuba dan diamalkan untuk menghilangkan kelemumur secara semulajadi di kulit kepala anda.

1. Khasiat Limau Nipis
Untuk bersihkan kulit kepala. Potong limau nipis, kemudian gosok pada kulit kepala. Ia amat bagus untuk hilangkan gatal-gatal kepala anda.

2. Cuka putih
Cuka putih adalah ubat yang baik untuk kelemumur. Campurkan cuka putih dengan air sebanyak satu cawan dan tuangkan pada kulit kepala anda. Selepas 5 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

Anda juga boleh mencuci rambut Anda dengan satu sudu cuka dan 3 sudu minyak, kemudian dibersihkan dengan syampu. Kaedah ini memberi kesan yang baik juga.

3. Serbuk penaik
Ambil sedikit baking soda dan gosok pada kulit kepala. Kemudian bilas dengan air supaya semua baking soda hilang dari rambut anda. Pada mulanya, rambut anda akan menjadi sedikit kering, tetapi selepas seminggu anda akan dapat melihat perbezaan. Kulit kepala anda menghasilkan minyak semula jadi dan kelemumur akan hilang.

3. Lemon
Tuang 2 sudu besar jus limau ke atas kepala anda. Ramaskan rambut dan kulit kepala. Ambil segelas air dan tambahkan 1 sudu besar jus lemon ke dalamnya, maka siramkanlah kepada rambut anda. Bilas dengan air selepas beberapa minit. Ulangi beberapa kali sehingga kelemumur anda hilang sepenuhnya.

Lagi tips dan cara menghilangkan gatal kelemumur di kepala ada kat bawah ni.

4. Garam
Ambil garam sedikit garam dan taburkan serta gosok pada bahagian kulit kepala. Bilas selepas beberapa ketika dan cuci rambut anda dengan syampu.

5. Santan
Campurkan santan dari separuh kelapa, segelas jus nanas, jus limau, dan setengah gelas air kelapa. Kacau rata. Gunakan campuran ini untuk mencuci rambut anda sekali setiap lima hari. Bersihkan dengan syampu setiap kali anda lakukan.


Source and citation:http://kumpulantipscara.blogspot.com/2013/04/petua-hilangkan-kelemumur-di-kepala.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service