cara menanam sayur sawi hijau di rumah

Flag Counter
jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Cara menanam sayur sawi hijau di rumah

Untuk artikel kali ini saya akan kupas berkaitan dengan cara menanam sayur sawi hijau di rumah. Dengan menanam sayur sawi sendiri bukan sahaja dapat mengeluarkan peluh malah dapat menjimatkan kos perbelanjaan harian.

cara menanam sayur sawi hijau di rumah
Tanaman sawi


Panduan dan cara menanam sayur sawi hijau di rumah adalah seperti berikut:

1. Penyediaan tanah
Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam 15-20cm. Kemudian batas yang berukuran 1.2m lebar, 7.5m panjang dan 20-30 cm tinggi disediakan

2. Kaedah penanaman
Biji benih sawi boleh ditanam terus ke atas batas. Sebanyak 1.5kg biji benih digunakan untuk sehektar. Sebelum menanam, biji benih dirawat dengan racun kulat thiram dan digaulkan denagn pasir halus atau tanah peroi dan di tabur sama rata ke dalam jalur-jalur pada batas. Selepas 10-14 hari, penjarangan di buat mengikut ukuran yang disyorkan, iaitu 20cm antara baris (alur) dan 10cm antara pokok.

3. Pembajaan
Bagi tanah mineral, baja organan digaulkan ke dalam batas untuk menentukan kesuburan pokok. Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut:
pembajaan cara menanam sayur sawi hijau di rumah

4. Pengutipan hasil
Daun sawi boleh dikutip 28-30 hari selepas menyemai. Sayur ini dipungut dengan memotong pada paras tanah. Hasilnya boleh juga dipungut apabila pokok mengeluarkan bunga. Pengeluaran hasil adalah di antara 10-16 tan/ha. dan hasil purata ialah 14 tan/ha.

5. Pengairan
Sawi memerlukan air yang banyak untuk tumbesarannya. Penyiraman air dua kali sehari dalam musim panas, secara manual atau sistem pengairan renjis adalah disyorkan.

6. Kawalan rumpai
Kawalan rumpai dilakukan secara manual dilakukan dua kali sepanjang umur pokok. Racun glifosinate ammonium boleh digunakan di keliling batas dan parit.

7. Kawalan serangga dan penyakit
Di antara serangga dan penyakit utama yang menyerang tanaman sawi ialah:

kawalan serangga cara menanam sayur sawi hijau di rumah

Semoga dengan terungkainya cara menanam sayur sawi hijau di rumah sedikit sebanyak dapat memberi inspirasi dan idea untuk kita berkebun. In sha Allah.


Source and citation:http://www.organikpro.com/files/Sawi-Panduan_Menanam.pdf


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service