jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Cara untuk mengenal dan mengesan penipu online

Macam mana nak kenal orang-orang yang menipu tapi jauh dari kita? Orang boleh menipu melalui surat, telefon & internet chat. Lazimnya, menipu dengan cara tak bersua muka lebih digemari sebab kadar keberanian seseorang menipu lebih tinggi jika yang ditipu tak tengok muka dia. Untuk keadaan macam ni, kena baca cara-cara conversation si penipu dengan susunan ayat-ayat dia.

Cara untuk mengenal dan mengesan penipu online

Berikut adalah cara untuk mengenal dan mengesan penipu online. Jom baca satu per satu.

1. Penipu suka mengulangi ayat orang yang ditipu bila menafikan sesuatu soalan.. Contoh bila disoal "kamu ada masuk kedai tu semalam?", si penipu akan jawab "tidak, saya takde masuk ke kedai tu semalam"..

2. Penipu tak suka memandang tepat pada orang yang ditipu.. Sama juga dalam kes jika si penipu tu berbual dalam internet chat atau SMS.. Secara spontan, bila dia menipu, mata dia akan elak dari tengok keyboard.. So, boleh detect jika terlalu banyak typing error..

3. Dalam conversation face to face, si penipu selalunya akan letak object antara dia dengan yang ditipu.. Contonya letak beg atau buku atas meja antara pada kedudukan tengah2 antara dia & yang ditipu.. Dalam indirect conversation pun sama, orang yang menipu dalam telefon atau internet akan guna 'bantuan' object lain contohnya makan sambil berbual di telefon atau merokok semasa menaip..

4. Penipu bersikap defensive.. Orang yang jujur lebih bersikap offensive.. Contoh, penipu akan cakap "betul, bisnes ni kasi aku income tinggi".. Dia cuba meletakkan dirinya pada keadaan meyakinkan & tak diragui..

5. Penipu suka guna ayat yang panjang.. Contoh, "aku tak pandang benda tu semua" instead of ayat pendek macam "peduli apa aku"..

6. Penipu selalu jawab soalan dengan soalan.. Contoh bila ditanya "kamu ada ambik duit saya?", dia akan tanya balik "kenapa kamu cakap begitu?".. Orang yang jujur akan directly cakap "tak ada"..

7. Penipu suka bercakap dengan extra detail untuk meyakinkan yang dia tak menipu.. Contoh bila ditanya "kamu ada main nombor ekor?", dia akan jawab "mana ada, semua tu membazirkan duit".. Orang jujur akan simply cakap "tak ada"..

8. Penipu selalu bersikap nak meyakinkan.. ayat2 penipu selalu ditambah 'extra-vowel' yang memanjangkan satu perkataan.. Contoh bila ditanya "kamu sorang je ke?", dia akan jawab "iyaaaaaa.. saya soraaaaang je"..

Well, bukan senang nak jadi "Lie Detector" mengesan orang2 yang menipu.. Tapi ianya taklah susah mana jugak.. Tambah lagi, selalu berdoa ke hadrat Ilahi, mintak dijauhkan dari tipu daya manusia & mohon ditunjukkan kebenaran.. In shaa Allah, takkan mudah terjerat dengan kata2 puak2 penipu.. To ladies, jika pasangan anda ialah seorang ahli politik, tolong hafal semua kaedah2 mengesan penipuan ni.. It's compulsory in your situation..

Setakat ini dahulu artikel cara untuk mengenal dan mengesan penipu online. Jumpa lagi dilain masa!


Source and citation:http://king-nero-caesar.blogspot.com/2011/10/cara-cara-mengesan-penipu.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service