jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Penyebab kulit kering dan gatal serta cara merawatnya

Kulit kering akan membuat tubuh kita berasa tidak selesa sepanjang hari dan pada sebelah malam pula kulit tiba-tiba terasa sangat gatal dan perih sehingga membuatkan kita susah untuk tidur. Pada dasarnya kulit akan terasa gatal ketika waktu kering atau terjadi iritasi kulit. Namun perlu diingat juga bahawa kulit gatal-gatal mungkin disebabkan oleh banyak sebab.

Penyebab kulit kering dan gatal serta cara merawatnya

Sebab kulit kering :

1. Lapisan luar dari kulit disebut stratum korneum, terdiri dari sel-sel kulit mati dan minyak yang membantu menjaga kulit tetap dalam keadaan lembab. Lapisan ini berperanan untuk menahan air, menjaga kulit sihat dan lembab. Tapi jika stratum korneumnya rosak dan tidak mampu bekerja menahan air, yang terjadi adalah kulit yang kering.

2. Kebiasaan mandi dengan air panas dan penggunaan sabun tertentu akan menghilangkan minyak daripada kulit, membuatkan tahap kelembaban kian berkurang. Rendahnya tahap kelembaban ini sering disebabkan oleh cuaca dingin, panas atau iklim kering mahupun keadaan lingkungan rumah anda yang berhawa dingin juga akan menjadi penyebabnya.

3. Kadang-kadang konsumsi ubat-ubatan tertentu sepeti ubat jerawat, ubat bebas alergi dan ubat hipertensi mungkin menjadi penyebab rasa gatal dan kulit mengelupas.

4. Penyakit kulit seperti eksim juga akan mengurangi tahap kelembapan kulit, bahkan memungkinkan timbulnya bercak kering pada tubuh.

Jom teruskan bacaan penyebab kulit kering dan gatal serta cara merawatnya dibawah ini.

Lebih kurang 2 bulan yg sudah, saya ada bawa kami sekeluarga ke The Carnivall. Taman tema itu terletak di Sungai Petani. Macam biasa, harinya sangat panas. Dan macam biasa juga saya tak apply sunscreen. Maklumlah saya ni sejak azali lagi tak la berkulit cerah, so I thought to myself why I need sunscreen for? No need lah.....

Bila bangun dari tidur esok harinya, I felt a painful burning sensation on my face. Dah kena sunburn!! Adus, punya la tak selesa. Apa yang lebih teruk, kulit muka dah start mengelupas. It will not be fun going to work with that flaky complexion. Saham still kena jaga walaupun dah umur 36 tahun dan kahwin anak dua!!

Jadi, nak buat camna? Bila saya ke Texas, pada bulan April yang sudah, saya ada bawa bersama satu botol Johnson's baby lotion. Bila saya ke mana-mana negara yang less humid, kulit saya ni suka jadi kering. It will then start to flake and it itches like hell. Jadi saya perlu banyak moisturiser. Tapi, pada waktu tu, Johnson's baby lotion tadi dah tak berkesan. Kulit still kering. That was when I went to a grocery store and decided to buy a different type of moisturiser. Saya beli Vaseline.

Penyebab kulit kering dan gatal serta cara merawatnya vaseline
Kenapa saya decide nak beli Vaseline? Kat luar botol tu ada tulis moisture repair dan boleh merawat kulit yang kering dalam tempoh 3 hari. Kira ok la, memandangkan saya kat Texas tu selama 2 minggu. So, bila balik hotel, terus apply. Esoknya terus ok! Memang berkesan.

Jadi bila saya dah terkena sunburn bila ke The Carnivall tu, saya terus apply Vaseline tadi. Kali ni ambil masa sikit. Selepas 2 hari kulit dah ok, tak mengelupas lagi. Memang sangat berkesan.

Satu ja yang saya tak berapa gemar pasal Vaseline tu ialah dia berminyak. Jadi tak sesuai nak apply pada waktu siang. Nampak muka mcm baru lepas mandi minyak. Jadi dia lebih sesuai diapply pada waktu malam.

Itu la sedikit sebanyak nak share kali ni. Actually malu nak publish post ni, macho kena jaga konon. Tapi tak mengapa la.....hentam saja.

Sekian dulu untuk artikel penyebab kulit kering dan gatal serta cara merawatnya dan semoga kita berjumpa lagi dilain artikel :)


Source and citation:http://pondokajip.blogspot.com/2013/10/cara-merawat-kulit-kering-dan-mengelupas.html
http://beautyisresponsibility.blogspot.com/2013/09/penyebab-kulit-kering-dan-gatal-beserta.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service