jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Cara dan petua merawat penyakit buasir

Penyakit Buasir atau hemoroid adalah penyakit yang terjadi pada bahagian dubur. Penyakit ini dapat dikesan apabila saluran dubur membengkak. Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar.
cara dan petua merawat penyakit buasir
Penyakit ini dapat dikesan apabila saluran dubur membengkak. Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar. Biasanya pesakit akan berasa sakit kesan tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit.

Faktor atau penyebab buasir ialah :
1. Regangan yang melampau semasa pergerakan usus atau ketika sembelit.
2. Cirit-birit yang kronik.
3. Kurangnya pengambilan makanan berserat dalam diet harian.
4. Mengandung atau bersalin.

Simptom-simptom Penyakit Buasir ialah :
1. Rasa sakit yang berdenyut-denyut.
2. Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.
3. Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.
4. Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
5. Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur. Bengkak ini keluar selepas membuang najis. Kadangkala untuk tempoh sementara, kurang sakit tetapi ada rasa gatal-gatal.

Faktor Penyebab Buasir
# meneran ketika membuang air besar
# duduk terlalu lama di dalam tandas
# cirit-birit yang teruk atau sembelit
# kegemukan
# mengandung
# golongan berumur kerana salur darah semakin lemah

Cara dan petua merawat penyakit buasir adalah.

* Makan makanan berfiber tinggi.Makan buah-buahan ,sayur-sayuran dan bijirin berserat tinggi untuk memudahkan pembuangan air besar.

* Minum air yang banyak. Minum air 6-8 gelas air setiap hari .Elakkan alkohol.

* Makanan tambahan berasaskan fiber seperti Metamucil dan Citrucel membantu melegakan simptom dan pendarahan buasir .Produk ini melembutkan tinja dan memudahkan ia keluar. Jika anda menggunakan makanan tambahan tersebut ,pastikan anda minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari,jika tidak anda akan mengalami sembelit atau menyebabkan sembelit bertambah teruk.

* Jangan meneran. Meneran dan menahan nafas ketika membuang air besar menyebabkan tekanan yang tinggi pada salur darah dibawah rektum.

* Jangan bertangguh untuk membuang air besar.Jika anda melengah-lengahkannya,tinja akan kering dan susah dikumuh dan seterusnya akan menyebabkan sembelit.

* Bersenam.Bersenam dapat mengurangkan tekanan pada salur darah yang menyebabkan buasir dan ia juga dapat mengurangkan berat badan.

* Elakkan berdiri atau duduk terlalu lama.Duduk terlalu lama terutamanya di dalam tandas akan meningkatkan tekanan salur darah pada anus.

* Boleh juga guna cara yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW. Baginda bersabda, untuk sesiapa yang menghadapi penyakit Buasir, maka sapukan Minyak Zaitun/ Olive Oil bersama Inai dipermukaanbuasir itu. Sambil itu amalkan memakan minyak Zaitun. In shaa Allah sembuh.

* Sekiranya buasir terkeluar, ambil air batu di isi dalam baldi dan dibuat duduk diatasnya dalam masa 5 minit buasirnya akan pulih.

* Jangan buang kulit manggis. Basuh kulit manggis dan jemur hingga kering. Rebuskan dengan 5 cawan air sehingga menjadi 1 cawan. Minum air rebusan tersebut setelah suam. Amalkan selalu.

Mudah-mudahan, sekiranya cara dan petua merawat penyakit buasir ini sesuai dengan anda, amalkanlah agar kita dapat hidup sihat selalu dan dapat beribadat kepadaNya dengan sempurna.


Source and citation:http://herbaramuantaufiq.blogspot.com


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service