jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Tips dan cara menjaga kulit muka

Islam sangat menitikberatkan tentang kebersihan dan kekemasan diri. Ia merangkumi kecantikan diri dan penampilan kita sebagai umat Islam. Anda beruntung jika anda mempunyai kulit muka yang bebas daripada masalah kulit seperti jerawat dan lain-lain. Namun itu bukan alasannya untuk anda memandang enteng dalam soal penjagaan kulit muka. Siapa kata menjaga kulit muka adalah sukar? Tidak perlu kusutkan fikiran untuk mendapatkan rawatan spa kulit sebagainya.

Tips dan cara menjaga kulit muka

Ok mari kita baca dan amalkan tips dan cara menjaga kulit muka supaya wajah kita sentiasa berseri, ayu, anggun, gebu, cantik, lawa, comel, hensem, cool dan sebagainya.

 1. Pastikan wajah sentiasa dalam keadaan BERSIH.
 2. Jangan terlalu kerap menggunakan mekap yang TEBAL di wajah.
 3. Bersihkan wajah dengan SEMPURNA setiap kali selepas mengunakan mekap.
 4. CUCI wajah sekurang-kurangnya 3 kali sehari dengan air suam dan gunakan pembersih yang sesuai untuk kulit wajah yang berminyak dan berjerawat. Lakukan dalam urutan berputar.
 5. Jangan lakukan urutan atau pembersihan yang BERLEBIHAN kerana ia akan menyebabkan iritasi.
 6. Elakkan daripada memicit jerawat dengan kuku! MEMICIT jerawat akan menyebabkan kulit menjadi bengkak, merah dan berparut.
 7. Jagalah kebersihan rambut dan tangan kamu. Jangan menyentuh wajah dalam keadaan jari yang KOTOR. Sebaiknya bersihkan tangan sebelum menyentuh wajah.
 8. Hentikan menggunakan MEKAP ketika wajah masih berjerawat.
 9. Sering berganti TUALA pengelap wajah, pastikan tuala tersebut lembut dan bersih
 10. Lindungi kulit dari SINAR matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat.
 11. Jika jerawat tumbuh di bahagian belakang, pakailah pakaian yang LONGGAR, ringan dan dapat menyerap peluh.
 12. Kurangkan memakai SKARF dan topi kerana ia sering menjadi tempat terkumpulnya minyak dan debu.
 13. Dapatkan NASIHAT doktor sekiranya jerawat tidak berkurangan.
 14. Kurangkan MAKANAN yang pedas, berminyak dan berkalori.

Yang sebenarnya tidak sukar menjaga kulit wajah. Bagi yang benar-benar tidak berkesempatan, cukuplah lakukan tiga hingga lima langkah mudah diatas ini. Apa yang penting adalah membersih dan melindunginya daripada kotoran luar. Kulit wajah merupakan aset paling penting harus dijaga oleh wanita/lelaki. Jangan nanti bila kulit sudah bermasalah baru ingin bertindak.

Semoga tips dan cara menjaga kulit muka yang didedahkan pada kali ini dapat diamalkan setiap masa. Sekian.

Selamat menjaga kulit muka!


Source and citation:
1) http://akuislam.com/blog/review-produk/tips-menjaga-wajah-kecantikan-kulit
2) http://kertaspaper.com/tips-remaja-untuk-menjaga-muka-daripada-jerawat
3) http://rapi.karangkraf.com/cantik-stailo/3-cara-paling-malas-menjaga-kulit-muka-1.252540


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service