jawatan kosong samsung galaxy
apple iphone
galaxy note

Resepi dan cara membuat Biskut Almond London

Biskut Almond London antara favourite semua kan time2 raya..confrm licin berkilat balang haha..gi raya rumah orang pun cornfirm cari almond london...jom tengok & cuba resepi almond lomdon versi mama darwiish dengan penampilan khas si 'cornflakes' pasal aku suka crunchy 2 sikit.

Resepi dan cara membuat Biskut Almond London

Jom kita layan resepi dan cara membuat Biskut Almond London (anggaran 100 - 150 biji) yang saya gunakan hari ini. Bahan-bahannya adalah seperti berikut.

A) Bahan-bahan untuk doh

  • 300g tepung gandum
  • 200g tepung jagung
  • 150g gula halus
  • 50g nestle cornflake dikisar halus
  • 250g butter
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder

B) Bahan-bahan untuk garnishing

  • 400g coklat masakan
  • badam panggang secukupnya
  • badam cincang secukupnya
  • papercup

Cara membuat Biskut Almond London pula adalah seperti berikut:

  1. Satukan telur dan butter & pukul sebati sampai kembang
  2. Tambahkan esen vanilla & gula halus tadi, pukul lagi
  3. Masukkan baking powder, ayak@tapis dulu takut berketul, pukul2 lagi
  4. Masukkan nestle cornflakes yang dah dikisar halus, untuk dapatkan tekstur crunchy gitu.
  5. Ayak tepung gandum dan tepung jagung, masukkan sedikit2 dan uli sampai adunan sebati. Sampai doh tu x melekat di tangan dah. Wat kuih, biskut ke selalu by hand je, exerrcise sikit hehe, kalau nak cepat guna jer mixer k.
  6. Macam biasa sebelum semua ni korang kena sapukan tray dengan butter siap2 atau guna kertas minyak. panaskan oven dulu k.
  7. Sekarang korang buat bulat kecil ikut saiz yg koang nak, masukkan badam 1biji dan korang bentukkan kemas2 ok.
  8. Susun cantik2 atas tray dan bakar pada suhu 190 selama 20minit.
  9. Sejukkan kuih yang dah siap tadi, bila dah sejuk susun siap2 dalam paper cup.
  10. Potong kecik2 coklat masakan dan tambahkan 1 sudu butter atau minyak untuk kilatkan. kemudian cairkan coklat guna kaedar doubleboiler.
  11. Sudukan@paipkan atau celup kuih tadi dengan coklat cantik2..jangan comot ok.lepastu taburkan badan kisar atas nya...ewah dah macam renjis2 org kawen huhu. biar dorang berehat sampai coklat tu keras dan x melekit. simpan dalam balang. tadaaaa dapat 2 balang.

Semoga dengan artikel resepi dan cara membuat Biskut Almond London ini dapat menjadi sumber inspirasi dalam masakan akak2 dan abang2 sekalian. Selamat mencuba!


Source and citation:
http://mamadarwiish.blogspot.com/2013/07/resepi-almond-london-yang-best-simple.html


back Back

computers, computer help, computer repair, computer laptop, buy computer, laptop computers, notebook computers, computer repairs, desktop computers, computers for sale, computer desktops, computer support, gaming computers, computers on sale, computer repair shop, computer printers, computer retail, computers repair, computer tech support, fixing computer, laptops, buy pc, laptops notebooks, laptops, laptop computers, laptop notebook, buy laptop, laptop computer, compaq laptop, laptop price, laptop pc, cheap laptop computers, laptop for sale, hp pavilion laptop, hp laptops, business laptops, student laptops

iklanbiz.steprofit.com - All Rights Reserved - Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Service